torsdag 31 maj 2018

Vad är LED? Elstore.se förklarar

Vad är LED? Elstore.se förklarar


Lysdioder eller som vi närmare säger LED är faktiskt en uppfinning från 1920-talet och som förrän nu har blivit mer populär iom att denna diod teknik har tagit över de gamla glödlamporna och även lågenergilamporna.
En Lysdiod består av en halvledare med en beläggning på en liten platta, som beroende på material sänder ut olika typer av ljus när strömmen leds genom dioden.

Det behövs ganska lite ström för att en LED lampa ska lysa, vilket gör att LED tekniken är ett bra miljömässing alternativ. Dioderna går även på likström och strömmen förs från pluspolen till minuspolen i tråden. Det gör att lysdioderna kan användas även i bärbara enheter och i bilar, husvagnar och båtar till exempel.

Fördelarna med LED är många, att ljuskällan tänds på en gång med 100%, det sägs att man inte ska bli lika trött av en LED ljuskälla som en vanlig glödlampa, 60-90% lägre energiförbrukning samt upp till 100.000 timmars drifttid. (En vanlig glödlampa har ca: 1000 timmars brinntid).

Vad är lumen?


Lumen (lm) är SI-enheten för ljusflöde och anger hur mycket ljus en armatur eller ljuskälla avger. I och med utfasningen av glödlampor är det viktigt att känna till hur många lumen en produkt ger. 

Tidigare var det wattstyrkan man refererade till när man skulle avgöra vilken ljuskälla eller armatur man skulle välja, när man ska köpa en LED-produkt kan man inte titta på watt antalet för att avgöra hur många lumen man får, det lumen talet man får från en LED-produkt är direkt avhängigt av effektiviteten hos produkten. 

För att påvisa energieffektiviteten hos en belysningsprodukt använder man sig av uttrycket ljusutbyte som anger lumen per Watt. 
En belysningsarmaturs lumental ligger även till grund för en ljusberäkning där man vill veta hur många lux som träffar en given yta.
Hur många lumen ger en typ av glödlampa?

15W ≈ 125 lumen

25W ≈ 250 lumen

40W ≈ 470 lumen

60W ≈ 800 lumen

75W ≈ 1050 lumenWatt

Watt är motsatsen till Lumens och Lux, det är en enhet för energiförbrukning och inte en mätenhet för ljus. Watt kan bara användas för att informera om hur mycket energi produkterna förbrukar, och inte hur mycket lampan ger.


Kelvin


Kelvin = färgtemperatur, som visar vilken ljusfärg LED-lampan har.
När du köper LED-lampor är det en god idé att känna till de olika KELVIN-graderna. Då är det lättare för dig att hitta LED-lampan som matchar dina behov.
Färgtemperaturen för ljus mäts i antal Kelvin, det vill säga absoluta grader. Ett stearinljus ger ifrån sig ungefär 1000 Kelvin , medan en glödlampa ger ungefär 2700-3000 Kelvin. Ett varmt ljus betecknas ligga vid 2700 Kelvin och en färgtemperatur som närmar sig 4000 Kelvin anses vara kallt. Ännu högre Kelvin ger ett ännu blåare sken, såsom solen en kall vinterdag när snön ligger på marken. Då kan färgtemperaturen bli upp till 6000 Kelvin. LED-lampor som understiger 3000 kelvin brukar benämnas varmvita.


Vi på Elstore har alltid full koll på alla sorters ljuskällor, så har du någon fråga? 
Eller söker en specifik ljuskälla? 
Hör av dig till vår kundtjänst på info@elstore.se alternativ 08-661 21 21.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar